Vereniging

Op 27 augustus 1924 werd in Heerenveen het fanfareorkest “Pro Rege” opgericht, onder leiding van de eerste dirigent de heer H. Sennema. In 1946 werd hij opgevolgd door de heer K.J. van der Glas. In 1967 werd besloten om het fanfareorkest naar Engels voorbeeld om te zetten naar een brassband met een vaste bezetting.

 

In 1971 kwam Jan de Haan voor het orkest te staan. Er werd ook een jeugdorkest opgericht dat onder zijn vakkundige leiding enthousiast werd gemaakt voor het samenspelen. De 70-er jaren zijn een grote bloeiperiode voor de vereniging geweest.

 

In de jaren ’70 behaalde Pro Rege-A twee keer een podiumplaats bij de VARA-verkiezing van ‘beste Brassband van het jaar’ Ook verzorgde het orkest een aantal radioconcerten en televisieopnamen, wat best wel bijzonder was in die tijd.

 

In 1979 is het 55-jarig bestaan van Pro Rege groots gevierd. Ter gelegenheid hiervan is er een muzikaal uitwisselingsproject geweest met een top brassband uit Huddersfield in West-Yorkshire, Engeland. Ter gelegenheid van het 60-jarig bestaan van Pro Rege was er weer een bijzonder muzikaal moment, deze keer het uitbrengen van een langspeelplaat.

 

In de jaren ’80 had Pro Rege zelfs twee orkesten met een volwaardige brassbandbezetting (het toenmalige A- en B-orkest). Beide bands deden in die jaren aan diverse evenementen mee.

Het B-orkest had inmiddels een plaats veroverd in de 4e divisie en werd in 1988 en 1991 zelfs kampioen in deze divisie. In deze periode werden onder leiding van dirigent Gerard de Haan ook vele buitenlandse optredens/tripjes gemaakt naar Spanje, Denemarken, Duitsland en Praag in het toenmalige Tsjechoslowakije.

In 1986 is het Friesche Dweilorkest ‘De Glasblazers’ opgericht door leden van Pro Rege.

 

Het A-orkest maakte in 1996 een frisse start met dirigent Thijs Oud en werd in dat jaar meteen Nederlands kampioen in de 2e divisie in de Hanzehof te Zutphen. In de 90-er jaren maakte het A-orkest diverse uitstapjes in binnen- en buitenland. In 2005 is het A-orkest gepromoveerd naar de 1e divisie.

 

Van 1994 t/m 2013 hebben de volgende dirigenten leiding gegeven aan het A-orkest van Pro Rege:  Meine Verbeek, Bienze IJlstra, Thijs Oud en Siemen Hoekstra. Vanaf 2013 staat de huidige dirigent Anne van den Berg op de bok.