Dirigent C-orkest

Het C-orkest staat met ingang van 1 januari 2020 onder leiding van Mariska Postma. Mariska is op 10-jarige leeftijd begonnen op de bugel bij het jeugdorkest van Soli Brass in Leeuwarden. Ze wilde haar talent verder ontwikkelen en ging daarom meedoen aan verschillende solistenconcoursen. Daarbij is ze een keer Nederlands kampioen geweest. Op 16-jarige leeftijd kwam ze bij het A orkest van Soli Brass. Na in 2006 gestopt te zijn bij Soli Brass, heeft ze nog bij fanfare EMM uit Oudega gespeeld. Omdat het bugel blazen in een brassband toch haar voorkeur heeft, is Mariska vanaf 2014 lid van brassband de Wâldsang uit Buitenpost.

In 1995 is Mariska begonnen aan een conservatorium studie klein koper op de Hogeschool voor de Kunsten in Zwolle. Hier studeerde ze bij Susan van Opstal. In 1999 ronde zij de 1e fase af met lof en onderscheiding en kreeg vervolgens een studiebeurs aangeboden in Leeds (Engeland). Hier heeft zij gestudeerd bij bugelblazer Mark Walters. In 2000 rondde zij dit af met de hoogst mogelijke punten, om vervolgens de studie 2e fase in 2001 af te ronden bij Jos Verspagen en Susan van Opstal in Zwolle.

Vanaf dat moment heeft Mariska diverse mooie solo-optredens verzorgd met veel verschillende combinaties. Hoogtepunt daarin was de door de Poolse componist Zeigniew Kozub voor haar geschreven compositie van een half uur voor voor flugelhorn en symphonieorkest. Dit heeft ze uitgevoerd met een Pools strijkorkest, aangevuld met blazers en slagwerkers uit Friesland. Ook zijn er composities voor haar geschreven door Simon van der Walt en Philip Wilby.

Sinds 2000 geeft Mariska les aan leerlingen op koperblaasinstrumenten en dirigeert zij (jeugd) orkesten. Ook behoort het doceren van muziek op basisscholen tot haar werkzaamheden. Bij verenigingen uit Akkrum, Menaldum en Oldemarkt heeft zij de muzieklessen verzorgd en de (jeugd) orkesten geleid.