A-orkest

Sinds augustus 2013 staat het A-orkest onder leiding van dirigent Anne van den Berg. Pro Rege A speelt in de 1e divisie voor brassbands. 

Naast de concoursen en festivals waar het A-orkest aan deelneemt, verleent de band haar medewerking aan kerkdiensten (soms met kleine ensembles), Dodenherdenking in Heerenveen, de Kerstnachtdienst in Sportstad Heerenveen en de Paas- en Kerstzangdienst in de RK-kerk te Heerenveen. Ook zijn het verenigingsconcert en het begeleiden van de artiesten tijdens de Night of the Koemarkt jaarlijks terugkerende evenementen. De Kerstconcerten in 2018 (uitvoering van de aria’s uit de Messiah van Händel met vier topsolisten)  en in 2019 (dubbelconcert met het Frysk Jeugd Orkest) in de RK-kerk waren muzikale pareltjes. 

Brassband Pro Rege is opgericht in 1926 en heeft in die lange periode altijd naar muzikale uitdagingen gezocht. Op de pagina ‘Vereniging’ geven we een beknopt overzicht van de ontwikkelingen vanaf de oprichting. Hierna volgt een weergave van de ontwikkelingen vanaf de 90-er jaren. 

Het A-orkest maakte in 1996 een frisse start met dirigent Thijs Oud en werd in dat jaar meteen Nederlands kampioen tijdens de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in de 2e divisie in de Hanzehof te Zutphen. Er werd toen gespeeld in de top van de 2e divisie. Pro Rege A werd in 1996 en 2004 kampioen in deze divisie. Dat betekende in 2005 promotie naar de 1e divisie. Deze samenwerking van dirigent en orkest bleek niet onverdienstelijk, want het eerste succes liet niet lang op zich wachten. Op het NBK van 2013 werd een fantastisch optreden neergezet wat resulteerde in een 3e plek.

De wisselwerking tussen orkest en dirigent tijdens allerlei optredens heeft al vele positieve reacties opgeleverd.

Hieronder volgen een aantal recente hoogtepunten: 

2019: prolongatie van de kampioenstitel op het NBK (1e divisie) met 93 punten voor het verplichte werk ‘Alpina Brass’.

2018: 1e prijs op het NBK (1e divisie) met 92 punten voor het verplichte werk ‘High Peak’ van Eric Ball en de prijs voor de beste trombonesectie.

2018: 2e prijs op het Vlaams Open Brassband Kampioenschap (1e divisie).

2018: 5e prijs op het Dutch Open (kampioensdivisie bij ontbreken van deelnemers in de 1e divisie).

2017: 2e prijs op het Wereld Muziek Concours te Kerkrade (1e divisie).

2015: kampioen in de 1e divisie, met het verplichte werk ‘Sounds’ van John Galland.

 

 Het A-orkest repeteert op dinsdagavond van 19.45 tot 22.15 uur.