Pro Rege A prolongeert kampioenstitel op NBK

Het A-orkest van brassband Pro Rege heeft op 26 oktober jl. op de Nederlandse Brassband Kampioenschappen (NBK) in Utrecht onder leiding van dirigent Anne van den Berg de kampioenstitel van vorig jaar geprolongeerd. Hun uitvoering van het verplichte werk ‘Alpina Brass’ werd beloond met maar liefst 93 punten. Ook de solistenprijs voor de beste es cornet werd door Pro Rege in de wacht gesleept, door een fantastisch optreden van Hessel de Haan.

Het verplichte werk ‘Alpina Brass’, gecomponeerd door Jan van der Roost, is een dynamisch en spannend werk met grote contrasten. Bij het luisteren naar dit werk spreken de grote hoogten van de Alpen tot de verbeelding. Het werk kent een hoofdthematiek met veel zestiende noten wat voor technisch vuurwerk zorgt. Ook is er een rustiger koraalmelodie in verweven. Tot slot kent het stuk een spectaculaire finale waarin de band alles heeft gegeven.

Brassband Pro Rege A kon met de kampioensbeker en een prachtig juryrapport weer huiswaarts keren. Met jurywaarderingen als “Zó muzikaal neergezet, vol energie, een prachtige uitvoering, waarbij de muzikale kleuren in het muziekstuk in een perfecte balans naar voren zijn gehaald” en “Het was een feest om naar te luisteren” kunnen dirigent en bandleden terugkijken op een muzikaal feest in Tivoli.

De jury werd dit jaar gevormd door drie leden, de gerenommeerde dirigent Arsène Duc (Zwitserland), Steven Mead (Engeland, één van de meest succesvolle euphoniumsolisten ter wereld) en Tijmen Botma (dirigent van de Koninklijke Militaire Kapel in Nederland). De muzikanten van Pro Rege moesten het in de 1e divisie opnemen tegen vijf andere bands.