Nog een paar weken te gaan en dan zullen twee orkesten van brassband Pro Rege zich presenteren op de Nederlandse Brassbandkampioenschappen (NBK) 2018 in Utrecht.

‘Dit jaar is het NBK extra bijzonder, omdat ons B-orkest (jeugdorkest) sinds langere tijd in 2018 weer terug is op het podium van het NBK’, aldus voorzitter Jacoba Dijkstra. Zij spelen op vrijdag 26 oktober a.s. in de 4e divisie. Samen met acht andere brassbands buigt het jeugdorkest van Pro Rege zich over het verplichte werk ‘Second Suite’ in F van Gustav Holst. Het stuk uit 1911 (pas in 1980 werden de composities van Holst uitgegeven), waarin oude Engelse volksmelodieën zijn verwerkt, is ook nu nog een prachtig stuk om te spelen én te beluisteren. De komende weken zullen de puntjes op de i op de muzikale lijnen van de vier delen: March, Song without Words, Song of the Blacksmith en Fantasia on the Dargason worden gezet.

Op zaterdag 27 oktober a.s. is het de beurt aan het A-orkest in de 1e divisie. Het orkest heeft dit jaar een prachtige muzikale uitdaging in de vorm van de klassieker ‘High Peak’ van Eric Ball. De compositie stamt uit 1969 en tijdens de repetities en studiedagen wordt erop gestudeerd om de klankkleur en muzikale flow goed tot uiting te laten komen. High Peak is een beeldende, spirituele reis van natuurverschijnselen in de bergen. Het eerste deel Vision met een tekening van licht- en kleurschakeringen. Als tweede Aspiration met de uitbeelding van de psalmtekst ‘Ik sla mijn hoofd op naar de bergen’. Na de ontspanning in het derde deel Ascent eindigt dit deel in stormweer. Het slotdeel Attainment mondt uit in het hoogtepunt, met extase en euforie als eindresultaat van de spirituele reis. Beelden komen hierbij vanzelf bij de luisteraar binnen.

Voor een brassband is het altijd fijn om een soort ‘generale repetitie’ in de vorm van een try-out met andere brassbands te hebben. Dit jaar zijn beide orkesten op de volgende try-outs te beluisteren:
Zaterdag 13 oktober 2018, ’s avonds in Theater ‘De Skans’ te Gorredijk
Zondag 21 oktober 2018, ’s avonds in dorpshuis ‘Ien en Mien’ te Goutum