Afgelopen zaterdag, 9 juni, werd in de Lawei in Drachten voor de derde keer het Open Nederlands Brassband Kampioenschap gehouden. Dit evenement, voorheen bekend onder de naam Eurobrass, is voor veel bands een gewild evenement aan het einde van het seizoen. Brassband Pro Rege Heerenveen kwam hierbij, doordat ze de enige deelnemer in de 1e divisie waren, eenmalig uit in de Kampioensdivisie en behaalde daarin een zeer verdienstelijke vijfde plaats.

In deze divisie zitten bands die allemaal de kwaliteit hebben om op Europees niveau te acteren, zoals bijvoorbeeld De Wâldsang uit Buitenpost en Soli Brass uit Leeuwarden.

“Het was vooraf al duidelijk dat we met Pro Rege niet mee zouden doen om de prijzen, maar dat vind ik ook minder belangrijk. Ik ben vooral erg tevreden over de band en de ontwikkeling die we doormaken”, zegt dirigent Anne van den Berg. “Door een divisie hoger uit te komen dwing je de band om bepaalde dingen nèt wat anders te doen dan normaal. We hebben vooral hard gewerkt op dynamiek en techniek, twee zaken die in de Kampioensdivisie duidelijk het verschil maken”.

Pro Rege kwam bij de loting als nummer 1 uit de hoge hoed en mocht dus het spits afbijten. Het swingende openingswerk Sweet Georgia Brown bracht de stemming er meteen goed in. Daarna kwam Song for Ina met als solist Jeroen Zijlstra op euphonium. Als laatste werk werd A lenda do Curupira gespeeld, waarmee Pro Rege op het vorig jaar gehouden Wereld Muziek Concours in Kerkrade de tweede plaats behaalde. Aan het eind van de avond bleek dus dat Pro Rege op de vijfde plaats was geëindigd in een deelnemersveld van 7 bands. Al met al een enorme prestatie!

Pro Rege zal binnenkort traditiegetrouw te horen en te zien zijn als begeleidingsband bij de Night of the Koemarkt, die op zaterdag 30 juni in Heerenveen wordt gehouden. Na de zomervakantie zal Pro Rege deelnemen aan de Nederlandse Brassband Kampioenschappen, die op 26 en 27 oktober in Utrecht worden gehouden.